Yirmi yılı aÅŸkın süredir Güneysınır ilçesinin baÅŸta Mehmet Ali köyü olmak üzere köylerinde folklor derlemeleri yapmaktayım. 1996 yılında baÅŸlayan bu folklor derlemeleri neticesinde bölgenin masal, efsane, fıkra, mani, ağıt, türkü, yöresel kelimeleri vb. türlerinde birçok ürünü derledim ve zaman zaman da bunları yayımladım. BaÅŸta Türk Dil Kurumu’nun yayın organı olmak üzere çeÅŸitli dergilerde bu yazılarım yayımlandı. Bundan baÅŸta yüksek öÄŸretimde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okuyan öÄŸrencilerime de bölge folkloruyla ilgili derleme çalışmaları yaptırdım. Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde konuyla ilgili seminer, bitirme tezleri ve yüksek lisans seminerleri hazırlattım.
Güneysınır ilçesi folklorik bakımdan son derece zengin bir bölgedir. Bölgede tarım ve hayvancılık geçim kaynağıdır ve bununla ilgili uygulama ve ritüeller de folklora yansımıştır. Hayvancılığa baÄŸlı olarak koç katımı, koyun kırkma, kurt aÄŸzı baÄŸlama, çeÅŸitli hayvan hastalıklarının tedavileri geleneksel yöntemlerle hâlâ sürdürülmektedir. Yine tarımla ilgili olarak bolluk ve bereket uygulamaları, ilk ürünün kutsanması, paylaÅŸtırılması, imece usulü, çeÅŸitli alışveriÅŸ yöntemleri ve buna benzer birçok pratik de tespit ettiÄŸimiz örnekler arasında yer almıştır.
Elimizde bulunan bir yığın derleme dosyası içerisinde birçok masal, efsane, fıkra, türkü ve mani de yayımlanmayı beklemektedir. Yapılacak bir proje kapsamında Güneysınır ve köylerinin folklorik varlığını ortaya çıkarmamız en büyük dileÄŸimizdir. ÖÄŸretim Görevlisi Dr. Seyfullah GümüÅŸok’un yürütücülüÄŸünde baÅŸlayıp tamamladığımız GeçmiÅŸten Günümüze Güneysınır adlı bir proje sonucunda yayımlanan kitapta da halk kültürü bölümünde bölge folkloru ile ilgili malzemeler sunulmuÅŸtur.
Bu konuda Üniversitelerin çeÅŸitli bölümlerden akademisyenler ile birlikte yaptığımız folklor gezilerinde yörenin tarih, sanat tarihi, edebiyat, el sanatları, mimari, vb. alanlarda çeÅŸitli çalışmaların yapılabileceÄŸi konusunda fikir birliÄŸine varılmıştır. Belediyemizin ve Kaymakamlığımızın da bu alanlardaki çalışmalara desteklerini bildirmeleri oldukça sevindiricidir. Planlı, koordineli ve bir proje dahilinde böyle kapsamlı bir çalışmanın yapılması elzemdir. Bir grup veya komisyon ile bir yol haritası belirlenip çalışma projelendirilip ivedi bir ÅŸekilde çalışmalara baÅŸlanılmalıdır. Edebiyat, tarih, sanat tarihi, mimari, el sanatları ve dokuma, iletiÅŸim, ve biliÅŸim ve teknik konulardaki araÅŸtırıcılar, ilçemizin akademisyenleri belki Belediyenin ve Kaymakamlığın organizasyonluÄŸunda bir araya gelebilir ve çalışmalara baÅŸlanabilir. İlçemizin folklorik ve kültürel yönlerden zenginliÄŸine raÄŸmen ne yazık ki kapsamlı bir çalışmanın bulunmaması bu ÅŸekilde telafi edilebilir ve belki de bir prestij yayınıyla ilçemizin tanıtımına katkı saÄŸlanılmış olabilir. Bir sempozyum, panel, konferans, çalıştay ile de araÅŸtırıcıların dikkati bölgeye çekilebilir.
İlçemizden yıllar içinde derlemiÅŸ olduÄŸum manilerden bir demet sunarak yazımı bitirmek istiyorum: