Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da çiftçinin sorunları bitmek bilmiyor. Gırtlağına kadar borçlu olan Konya çiftçisi, artık ektiÄŸi ürünlerden de eskisi gibi de kâr saÄŸlayamıyor. Üretimi sürdürmek için bankadan kredi alarak ekim yapan çiftçi, kredi alabilmek için ise toprağın ipotek göstermek zorunda kalıyor. Yüksek girdi maliyetlerini karşılayamayan, eskisi gibi para kazanamayan çiftçi borcunu ödeyemeyince ipotek gösterdiÄŸi toprağını da kaybediyor. Bazı çiftçiler ise borcu borçla çeviriyor. Konya, Aydın, Manisa gibi iller tarımsal üretimi fazla olsa da, Türkiye'de ipotekli toprak oranı bakımından Türkiye'de zirveye oynuyor. Konyalı çiftçiler, borç faizlerinin bir kereye mahsus silinmesini talep ederken, ana paranın da yapılandırılmasını yetkililerden istiyor. Ziraat Odalarının baÅŸkanları Konya'daki ipotekli tarla sayısındaki gözle görülür artışın ise es geçilmemesini istiyor. Türkiye genelinde ise son verilere göre 2 milyon çiftçisinin tarlasının ipotek altında olduÄŸu öÄŸrenildi.
KONYA TARIMI İÇİN CİDDİ BİR SORUN
Çiftçi borçlarının acilen faizsiz olarak düzenlenmesi gerektiÄŸinin altını çizen Meram Ziraat Odası BaÅŸkanı Murat Yağız, “EÄŸer düzenleme yapılmazsa çiftçi tamamen biter” dedi. 2020 yılı üretim sezonu baÅŸlamadan geçmiÅŸe ait çiftçi borçlarının faizsiz olarak yapılandırılması gerçeÄŸinin kaçınılmaz olduÄŸuna vurgu yapan BaÅŸkan Yağız, “Aksi durumda iÅŸ sakat. Çiftçi, bankalara mahkum oldu. Böyle bir uygulamaya ihtiyacımız var. Çiftçinin girdi maliyetleri de çok yükseldi. Çiftçi artık, parayı döndüremiyor. Gırtlağına kadar borçlu olan çiftçinin omuzlarındaki yük alınmalı ve üretimin sürekliliÄŸi için destek verilmelidir. Meram bölgesinde ipotekli toprak çok olmasa da Konya çiftçisi ve tarımı için bu konu çok ciddi bir sorundur. Konya'nın diÄŸer bölgelerinde ipotekten dolayı toprak satışlarında gözle görülür bir artış yaÅŸanıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
BUNDAN SONRA TOPRAK KAYIPLARI OLUR
Karatay Ziraat Odası BaÅŸkanı Rıfat Kavuneker de çiftçinin kredi alabilmek için topraklarını ipotek göstermek zorunda kaldığını dile getirdi. Karatay çiftçisinin en az yüzde 60'ının kredi alabilmek için tarlasını ipotek gösterdiÄŸini ifade eden Kavuneker, ÅŸunları söyledi: Çiftçi, kredi alırken bir esnaf ve ticaret erbabı gibi deÄŸildir. Çiftçinin ipotek gösterdiÄŸi malını taşıması mümkün deÄŸil. Bu yüzden bir ÅŸekilde toprağını sattırmamak ve kara listeye düÅŸmemek için borcunu ödüyor. Borcu da kendi ektiÄŸi üründen gelen para ile ödeyemiyor. Kısacası çiftçi borcunu borçla çeviriyor. Bankalara gidip bakın. En fazla kredi dönüÅŸünü çiftçi saÄŸlıyor. Çiftçi, 'Ziraat Bankası faizleri kaldırsın' diye haykırıyor. Ana paramızı da 4-5'e bölsün. Åžimdilik Karatay bölgesinde ipotekten dolayı toprağını kaybeden olmadı fakat görünen o ki bundan sonraki süreçte olacak. Çünkü çiftçinin kâr marjı çok düÅŸtü, girdi maliyetleri de çok yükseldi. Çiftçi, bu ÅŸekilde borcunu döndüremez.”
ÇİFTÇİNİN YÜZDE 95'İ KREDİYE BULAÅžTI
Karapınar Ziraat Odası BaÅŸkanı DurmuÅŸ Üner ise Konya'daki çiftçilerin ancak yüzde 5'inin kendi öz sermayesi ile iÅŸ yapabilecek güce sahip olduÄŸunu söyledi. Çiftçinin krediye mahkum edildiÄŸini belirten Üner, kredi alabilmek karşılığında da toprağın ipotek gösterilme mecburiyetinin rahatsızlığını dile getirdi. Üretim aletlerinin fiyatının tavan yaptığını, enerji maliyetlerinin yükseldiÄŸini ifade eden Üner, “Çiftçi artık eskisi gibi kâr elde edemiyor. Mısır, buÄŸday artık para kazandırmıyor. Çiftçi gelirleri ile borcunu nasıl ödeyecek? Çiftçi, çok borçlu. Acilen bu borçlara bir çözüm bulunmalı. İnsanlar, bankalara mahkum olduÄŸu için topraklarını kaybediyor. Çiftçinin borcunun ana parası esas alınmak ÅŸartıyla, devletimizin bu borçları bir çözüme kavuÅŸturması lazım. Faiz borçlarının silinmesi, ana paranın da yapılandırması gerekir. Çiftçi, borçtan kurtarılmazsa gidiÅŸat çok kötü olur. Girdi maliyetleri çok arttı. Elektrik zamları zaten yüksek. Kuyular kapalı, toprak kayıpları arttı. Böyle bir ortamdan çiftçi kendini nasıl kurtarabilir?” dedi.
EMRE ÖZGÜL/MERHABAHABER