Kalbinizi sıcaktan koruyun. Hava sıcaklıkları, 40 dereceye kadar dayandı. Konya'da bunaltıcı sıcakların hakim olduÄŸu günler yaÅŸanıyor. VatandaÅŸa belli saatlerde dışarıya çıkmayın uyarısı yapılıyor. Sıcaklıkların, daha da artabileceÄŸi öngörülürken; Medova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Kenan Erdem de sıcak havaların kalp rahatsızlıklarını tetiklediÄŸini dile getirdi. YaÅŸlıların, hamilelerin ve çocukların risk grubunda olduÄŸunu vurguladı. Vatandaşın bunaltıcı sıcaÄŸa karşı nasıl önlem alabileceÄŸinin yollarını anlattı.
20 DAKİKADAN FAZLA GÜNEÅžTE KALMAYIN
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdem, sıcak havada kiÅŸinin vücut ısısının arttığını kaydetti. Vücut ısısının artmasının beraberinde birçok etkeni doÄŸurduÄŸunu aktaran Erdem, saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkılmamasını önerdi. Erdem, “Vücut, kendini ısıya karşı savunmaya alır. Çarpıntı artar. Çarpıntı da ritim bozukluÄŸunu ortaya çıkarır. İhtiyaç olmadığı takdirde vatandaÅŸların dışarıya çıkmasını istemiyoruz. Çıksa bile 20 dakikadan fazla güneÅŸte kalmamalarını belirtiyoruz” açıklamalarında bulundu.
SICAK KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR
Sıcak havaların, vatandaÅŸta sıvı kaybına yol açtığını ifade eden Dr. Kenan Erdem, “Vücut, su kaybettikçe kalp daha fazla çalışır” dedi. Kandaki sıvının azalmasının sıkıntılara yol açabileceÄŸini yineleyen Erdem, daha sonra konuÅŸmasını ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü: “Bu durumun doÄŸuracağı en büyük sıkıntı kanın koyulaÅŸmasıdır. Kandaki su azalınca, kan koyulaşır. Bu da pıhtılaÅŸmaya neden olur. Devamında damarlar tıkanır ve kalp krizi geçirme ihtimali artar.”
70 YAÅž ÜSTÜNDE TEHLİKE ARTIYOR
Erdem, sıcaklığın herkesi aynı oranda etkilemeyeceÄŸini de konuÅŸmasına ekledi. YaÅŸlıların, hamilelerin ve çocukların da risk grubunda olduÄŸunu söyleyen Kenan Erdem, en büyük tehlikeyi 70 yaşının üstündekilerin yaÅŸayacağını dile getirdi. Erdem, “YaÅŸlılar, çok dikkatli olsun. Çocuklar, güneÅŸte çok kalırsa havale geçirir” diye konuÅŸtu
EN YAKIN SAĞLIK MERKEZİNE GİDİN
GüneÅŸin altında kalan vatandaÅŸların kalp rahatsızlığı geçirdiklerini nereden anlayacaklar sorusuna da cevap veren Erdem, ÅŸunları kaydetti: “KiÅŸi terlemeye baÅŸlar. Ardından göÄŸsünde bir baskı hisseder. Çarpıntısı artar. BaÅŸ dönmesi yaÅŸar, halsiz ve yorgun olduÄŸunu hissederse, hemen en yakınındaki saÄŸlık merkezine gitmesi gerekir. Belirtiler, hafife alınmamalıdır. İstenmeyen sonuçlara yol açabilir.”
MİNERAL VE TUZ KAYBINI ÖNLEYİN
“Sıcak havalarda sadece sıvı deÄŸil; aynı zamanda mineral ve tuz kaybı da yaÅŸanır” diyen Dr. Erdem, kalp hastalıkları olmayan vatandaÅŸların bile çeÅŸitli problemler ile karşı karşıya kalabileceÄŸini belirterek, tansiyon hastalığı olmayanların günde en az 1 veya 2 kez soda tüketmesini öngördü. Erdem, “Sıcak havalarda, çalışma temposuna göre en az 1 buçuk veya 2 litre su tüketilmelidir. YaÄŸlı yemek yemekten kaçınmalı, akÅŸam veya sabah saatlerinde fiziksel egzersizler ihmal edilmemelidir” dedi.
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com